Toskánsko je preslávené najmä krásnou scenériou, historickou architektúrou či dobrým vínom. V tomto regióne sa nachádza aj väčšina talianskych geotermálnych elektrární vrátane prevádzky Sasso 2. V jej blízkosti je na geotermálnom bohatstve postavený cestovný ruch a dokonca aj lokálna výroba piva.
Taliansko je priekopníkom vo využívaní geotermálnej energie už vyše storočia. Išlo o prvú krajinu na svete, v ktorej z geotermálnej energie dokázali vyrobiť elektrinu. Stojí tu aj najstaršia geotermálna elektráreň Larderello dokončená v roku 1913.
Nachádza sa takisto v Toskánsku, rovnako ako väčšina z vyše 30 ďalších prevádzok, kde zemské teplo premieňajú na elektrickú energiu. Celková inštalovaná kapacita z geotermálnych zdrojov bola v krajine v roku 2022 na úrovni 944 MW. V globálnom rebríčku to znamenalo siedme miesto spolu s Keňou.
V roku 2009 spustili v obci Sasso Pisano v talianskej provincii Pisa do prevádzky geotermálnu elektráreň Sasso 2 s inštalovaným výkonom 20 MW. Lokálne komunity využívajú nielen cenovo dostupnú elektrickú energiu a teplo, ale okolo svojich hydrogeotermálnych zdrojov aktívne rozvíjajú okolitú krajinu.
Pomedzi vyvierajúcu geotermálnu paru sa tiahnu turistické chodníky a cyklotrasy, ktoré vás prevedú fumarolami a horúcimi prameňmi až k samotnej elektrárni. Jej okolie pred rokmi pretvorili v súlade s okolitou prírodou a tento počin, ktorý prilákal ešte viac turistov, získal aj prestížnu architektonickú cenu.
Svoju „geotermálnu pýchu“ pretavujú obyvatelia regiónu aj na rôzne netradičné biznis modely. V roku 2015 spustil miestny podnikateľ Edo Volpi unikátnu výrobu piva, ktorá využíva ako hlavný zdroj tepla paru z elektrárne.
Geotermálne pivo
Pivovar Vapori di Birra (v preklade „parné pivo“) sa vo svojom príbehu prezentuje ako značka, ktorá spája vášeň pre výrobu piva a udržateľnosť. Zaraďuje sa medzi viaceré v Toskánsku, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie a spájajú sa v niekoľkých združeniach. Cieľom potravinárov je promovať lokálne produkty a ich udržateľnú výrobu.
Vapori di Birra je remeselný pivovar a prvý v Taliansku, ktorý v produkčnom procese využíva geotermálnu energiu. Zo susednej elektrárne odoberajú vodnú paru s teplotou okolo 230 °C, ktorá vo výmenníku tepla zohrieva vodu na viac ako 130 stupňov. Tá sa následne využíva na všetky výrobné fázy vyžadujúce ohrev. Patria sem rmutovanie, predohrevy či varenie piva.
„Geotermálna energia má využitie v celom produkčnom procese. Tým zabezpečujeme absenciu emisií fosílneho oxidu uhličitého a nízku environmentálnu záťaž,“ pochvaľuje si zakladateľ pivovaru Edo Volpi.
Para z elektrárne nie je nikdy v priamom kontakte s pivom, preto nijako neovplyvňuje chuť, vôňu ani vzhľad piva. Vďaka jej nízkej cene znížil pivovar o štvrtinu náklady na energie.
Ročne vyrobia približne 40-tisíc fliaš piva, časť z nich exportujú do sveta. Na geotermálnom pôvode majú postavený aj marketing. Celkovo osem rôznych typov piva nesie mená vzdávajúce hold pare a energii zo zeme, ako napríklad Geyser, Sulfurea, Magma či Lokomotiv.
Udržateľný potravinársky priemysel
Úžitok z geotermálnej energie však nemajú len pivovarníci vo Vapori di Birra. V USA existuje viacero pivovarov, ktoré používajú horúcu vodu z minerálnych prameňov. Príkladom je Riff Raff Brewing ležiaci v Colorade, využívajúci geotermálnu vodu s teplotou približne 55 °C. Slúži na udržiavanie fermentujúceho piva pri správnej teplote a predohrev čerstvej vody.
Pivo nie je jediným alkoholickým výrobkom, ktorý benefituje zo zemského tepla. Pri prvej britskej geotermálnej elektrárni v Cornwalle má vyrásť dozrievací bióm na simuláciu karibského tepla v produkcii rumu. Nedávno bolo avizované rozšírenie projektu aj o liehovar na výrobu „geotermálneho rumu“.
Geotermálna energia pomáha aj viacerým slovenským potravinárom. Nedávno sme písali o pestovateľoch rajčín, ktorí dokázali prekonať vrchol energetickej krízy aj vďaka cenovo dostupnej a stabilnej geotermálnej energii.
Comments are closed.